Laissez-vous inspirer
De nieuwe generatie rookmelders
Rookmelder: redder in nood
Nog geen rookmelders in huis? Rookmelders kunnen letterlijk levensreddend zijn, vooral dan de varianten die onderling verbonden zijn. Van zodra er ergens in huis rook of vuur wordt gedetecteerd, slaan alle gekoppelde melders alarm, zo word je zeker tijdig gewaarschuwd. Nog interessanter zijn slimme rookmelders die je verwittigen via een melding op je telefoon en je dus, zelfs als je niet thuis bent, snel alarm kan slaan.
Waarom rookmelders installeren?
Jaarlijks betreuren we in België gemiddeld 60 doden door een woningbrand. Nochtans is het installeren van een rookdetector een kleine investering als je je leven er mee kan redden, toch?
De cijfers liegen er niet om: de kans op een dodelijke brand daalt met maar liefst zeventig procent als er rook- en brandmelders zijn geïnstalleerd. Sinds 1 januari 2020 is het zelfs wettelijk verplicht om deze in zowel eigen woningen als huurhuizen en -appartementen te hebben. De regelgeving vereist dat er 'voldoende' melders zijn geplaatst, wat neerkomt op minimaal één per verdieping. Een paar extra installeren is natuurlijk niet verboden en zeker geen overbodige luxe als je op veilig wil spelen.
Een handige tip voor wie niet graag boort in het plafond: gebruik zelfklevende rookmeldermagneten, zoals die van 3M. Niet alleen hoef je geen gaten meer te boren, ze zorgen er ook voor dat je de melder gemakkelijk kan losmaken om hem even te controleren en/of stofvrij te maken, wat je best regelmatig eens doet.
Waarom gekoppelde rookmelders?
Standaard brandmelders, die niet met elkaar verbonden zijn, zijn al verkrijgbaar voor minder dan 20 euro. Een kleine prijs voor een apparaat dat je leven kan redden. Maar let op, ze geven soms een vals gevoel van veiligheid. Het gevaar bestaat dat je een alarm dat 's nachts beneden afgaat, niet hoort in de slaapkamer boven.
De oplossing hiervoor zijn koppelbare rookmelders, want waar in huis ook rook gedetecteerd wordt, alle gekoppelde melders zullen afgaan, wat de veiligheid aanzienlijk verhoogt.
Voordelen van een slimme melder
Wil je nog een stapje verder gaan? Kies dan voor een slimme rookmelder. Deze laat niet alleen een luid alarm afgaan, hij staat via wifi ook in verbinding met je telefoon en stuurt je bij gevaar een melding op je smartphone. Zo word je eveneens verwittigd wanneer je op dat moment niet thuis bent en kan je toch tijdig ingrijpen. En er zijn nog meer voordelen!
Het testen van de melders, wat idealiter maandelijks gebeurt, is ook eenvoudiger met een slim model. Bij standaardmodellen moet dit handmatig gebeuren door op een knop te drukken, wat lastig kan zijn bij moeilijk bereikbare plaatsen. Slimme melders voeren zelfstandig op vaste tijdstippen een test uit, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen. De slimme rookmelder geeft ook aan wanneer je batterij aan vervanging toe is.
Daarnaast moeten rookmelders, afhankelijk van het model, elke vijf tot tien jaar vervangen worden. De meeste zijn voorzien van een sticker om de installatiedatum te noteren, maar het jaarlijks controleren van deze datum wordt vaak vergeten. Een slimme melder herinnert je automatisch via de app wanneer het tijd is voor een nieuw toestel.
Welke melder waar gebruiken?
Naast de gewone rookmelders, zijn er nog een aantal andere melders die ook interessant kunnen zijn om in je woning te installeren. In ruimtes waar verbranding plaatsvindt, zoals bij een openhaard of kachel, is het verstandig een combinatiemelder te installeren die zowel rook als koolmonoxide detecteert. Voor de badkamer, keuken en/of garage is een hittemelder, die niet op rook maar op een snelle temperatuurstijging reageert, een betere keuze om valse alarmen te voorkomen. In alle andere ruimtes, kan je dus een rookmelder (al dan niet slim) installeren.
Bij Zelfbouwmarkt kan je terecht voor al deze type melders en ook een slimme rookmelder ontbreekt uiteraard niet in ons assortiment! Shop hem vandaag nog, en ga voor een brandveilig huis 24 op 7, waar je ook bent.