Laat je inspireren
Japandi-stijl: sereniteit en strakke lijnen
De Japandi-stijl, een perfect huwelijk tussen Japans en Scandinavisch design
Waar de Scandinavische functionaliteit het Japanse minimalisme ontmoet, daar ontstaat de Japandi-stijl. Deze nieuwe, trending interieurstijl staat voor eenvoud, warmte en rust. Drie zaken waar we in post-coronatijd meer dan ooit naar op zoek zijn. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat deze trend aan populariteit wint.
Eén trend, twee werelden
Er zijn weinig interieurstijlen die zo organisch in elkaar blenden als de Japanse en Scandinavische stijl. Eigenlijk is dat niet geheel verrassend. Deense architecten, kunstenaars en ontwerpers reisden zo’n 150 jaar geleden al af naar Japan om er inspiratie op te doen.
Die Japanse invloed heeft volgens kenners duidelijk sporen nagelaten in de ontwikkeling van het Scandinavisch design. Vandaag is dat Scandinavisch design ook populair in Japan. Het samenbrengen van deze twee werelden in één interieurstijl zorgt dan ook voor een natuurlijke, ongedwongen synergie.
Praktisch minimalisme
De Japandi-stijl is minimalistisch. Een kamer bestaat slechts uit een handvol, welgekozen meubels die strategisch in de ruimte worden geplaatst. Alles wat overbodig is, wordt geweerd. Omdat het meubilair in de eerste plaats een praktische functie heeft, wordt er gekozen voor strakke en simpele designs, zonder veel tierlantijntjes.
Ook de vloer is een belangrijk element van een Japandi-interieur. Rondslingerende spullen worden opgeborgen en meubels worden bewust niet te dicht bij elkaar geschoven. Door een groot deel van de vloeroppervlakte vrij te laten, creëer je letterlijk en figuurlijk ademruimte.







Samenspel van strakke lijnen
Binnen de Japandi-stijl heeft men bijzonder veel oog voor het lijnenspel in een ruimte. Evenwijdigheid staat centraal. De lijnen gecreëerd door je meubels lopen het liefst mooi in het verlengde van elkaar of evenwijdig naast elkaar. Als twee lijnen toch kruisen, dan doen ze dat perfect in het midden. Dat is niet alleen aangenaam voor het oog, maar het zou ook zorgen voor een innerlijke gemoedsrust.
Om de lange verticale en korte horizontale lijnen van hoge meubels enigszins te breken, wordt er in een Japandi-interieur ook vaak gekozen voor lagere meubels. Dit zorgt voor een intrigerend samenspel van vormen en lijnen.
Natuur in de hoofdrol
Het is geen baanbrekende kennis dat de natuur zorgt voor rust en verademing. We zien dan ook heel wat natuurlijke elementen terugkomen in de Japandi-stijl. Het gebruik van hout bijvoorbeeld brengt rust in een interieur en laat de grens tussen binnen en buiten vervagen.
Wat het kleurenpalet betreft kan je twee richtingen uit. Een Japandi-interieur waar de Scandinavische stijl meer doorweegt, zal eerder in lichte tinten worden gehuld. Wanneer de Japanse stijl meer domineert, wordt er sneller gekozen voor rijke, donkerdere tinten, zoals blauw of groen. In elk geval stelt de Japandi-stijl enkel kleuren centraal die ook in de natuur voorkomen.




Doordachte details
De accessoires in een Japandi-interieur volgen de lijn van het meubilair: functionaliteit voorop. Een Japandi-interieur wordt daarom niet echt ‘aangekleed’. Men kiest voor authentieke, doorleefde stukken die gebruikt worden in het dagelijkse leven: een mooie houten kapstok, enkele boeken in de kast, een eenvoudige vaas met een boeket bloemen. Er wordt niet gestreefd naar een picture perfect interieur, een duidelijke knipoog naar de Japanse Wabi Sabi filosofie.
Er is daarnaast ook ruimte voor wat huiselijk comfort. Enkele kussens, een tapijt in een neutrale kleur of een deken op de zetel brengen wat hygge, dat is Deens voor warmte en gezelligheid. De ruimte wordt tot slot afgewerkt met enkele opvallende kamerplanten die worden uitgespeeld als echte eyecatchers.
De Japandi-stijl in jouw interieur?
Helemaal geïnspireerd door de eenvoud van deze prachtige interieurstijl? Het assortiment bij Zelfbouwmarkt wordt steeds samengesteld volgens de laatste nieuwe trends. Je vindt er dan ook een ruim aanbod aan Japandi-geïnspireerde producten. Neem alvast een kijkje hieronder.
Inhoud: 2.4 m² (€ 57,95* / 1 m²)
Inhoud: 2.048 m² (€ 34,95* / 1 m²)