Laat je inspireren
Ledverlichting, een snelle manier om te besparen
Wat is ledverlichting?
First things first. Wat is dat juist LED? Een ledlamp is geen traditionele lamp met een gloeidraad. De technologie werkt ook helemaal anders dan Tl-lampen of fluorescentielampen.
De afkorting LED komt van "Light Emitting Diode", ofwel lichtgevende diodes. In de jaren 20 ontdekte Oleg Losev, een Russische wetenschapper, dat diodes licht geven bij het doorsturen van stroom. Echter bleef zijn werk redelijk onopgemerkt. Rond 1962 heeft Nick Holonyak uiteindelijk de 1ste werkende LED-lamp ontwikkeld.
Hoeveel kan je besparen met ledverlichting?
Al snel werd duidelijk dat ledverlichting erg duurzaam is. Ze zouden zo'n 50.000 branduren meegaan en kunnen tegen een stootje. Het uit- en aanzetten van de lamp heeft bijvoorbeeld geen invloed op de levensduur. Wat bij andere verlichtingsbronnen vaak wel het geval is. Ledlampen geven ook veel licht af dankzij de diodes.
Een groot aandeel van onze elektriciteitsfactuur gaat naar verlichting. Gloeilampen en halogeenlampen zijn echte energievreters tegenover ledverlichting. Met een ledlamp bespaar je tot 90% in vergelijking met een gloeilamp en ze zijn 85% zuiniger dan een halogeenlamp.
Ledverlichting is in aankoop iets duurder, maar zoals je leest, is het de investering zeker waard. Op 1, 2, 3 heb je het bedrag van de aankoop terugverdiend. Begin eerst de lampen in huis te vervangen die je het meest gebruikt. Daarna kan je stelselmatig de rest van je verlichting vernieuwen naar LED.
Goed voor je portemonnee en voor het milieu!
Vervang niet alleen je lampen, ook je armaturen
Het lichtarmatuur is eigenlijk de constructie die de lamp draagt of het omhulsel van de lamp. Van fitting, lichtbron(nen) tot de lampenkap.
Controleer goed de fitting en bekijk of deze geschikt is voor ledverlichting. Dan ga je naar huis met een energiezuinige, milieuvriendelijke verlichtingsarmatuur.
Nieuwe verlichting aankopen? Hier let je best op
Check de verpakking en het energielabel
Sta je in de winkel of zit je online te zoeken naar nieuwe ledverlichting? Bekijk dan zeker het energielabel. Sinds 2021 heeft het label een nieuw jasje. Maar het kan zijn dat de oude labels (bij oudere verpakkingen) nog steeds gebruikt worden in de winkelrekken of online webshops. Met het energielabel kan je in een oogopslag zien hoe energiezuinig de lamp is.
Bij het nieuwe label zijn er 7 klassen. Die gaan van A tot G. Hierdoor ga je nergens meer labels vinden met A+ of A++. Door de verfijnde testtechnieken en nieuwe technologieën komt een product met klasse A+++ vandaag in klasse B of C terecht. De kleurencode helpt je natuurlijk snel om de meest energiezuinige lamp uit het rek te halen. Hoe groener het balkje, hoe zuiniger de lamp.
Bekijk de verschillende waardes: lumen, Kelvin, wattage, ...
Raadpleeg niet enkel het energielabel, maar schenk ook aandacht aan de andere waardes die de producent meegeeft op de verpakking van het product.
- Lumen: dit is de eenheid voor lichtstroom. De totale hoeveelheid licht die de lamp uitstraalt. Hoe meer licht de lamp uitstraalt, hoe hoger het aantal lumen.
- Kelvin: dit is de eenheid voor kleurtemperatuur van het licht. De kleur van het licht hangt af van hoe hoog of hoe laag de Kelvinwaarde is. Hoe hoger het getal, hoe witter het licht wordt. Hoe lager het getal, hoe warmer het licht wordt.
- Wattage: Ook wel watt genoemd, is de eenheid van vermogen. Hoe hoger het wattage, hoe meer de lamp zal verbruiken aan energie.
Kijk dus per ruimte hoeveel licht je er eigenlijk nodig hebt. Voor een sfeerlampje in de slaapkamer heb je bijvoorbeeld geen lamp nodig met een hoog wattage of hoog aantal lumen. Ga voor een ledlamp met lager wattage en lumen, dan bespaar je ook weeral wat uit. Lekker gezellig en voordelig!
6 extra tips om te besparen op elektriciteit
1. Laat het daglicht binnen
Daglicht, dat is gratis. Hier kan je best ten volle van profiteren. Laat het licht binnen vloeien overdag. Zorg dat je ramen zo veel mogelijk vrij zijn van bijvoorbeeld gordijnen of grote kamerplanten. Deze blokkeren een deel van het licht en dat is jammer.
Natuurlijk licht in huis heeft ook een positieve invloed op ons humeur. Laat het zonnetje dus maar binnen en probeer te vermijden om je lampen overdag te doen branden. Werk je van thuis uit? Plaats je bureau dicht bij een groot raam. Werken met zonlicht is zoveel aangenamer dan met een muffe bureaulamp!
Laat je interieur het licht van buiten weerkaatsen. Kies voor lichte kleuren op de muren of in je meubels. Hierdoor krijgt de ruimte op slag een meer open gevoel.
Een lichtkoepel of dakkapel kan er ook voor zorgen dat je overdag meer zon- en daglicht binnenkrijgt.
2. "De laatste doet het licht uit"
Zo voor de hand liggend, maar zo vaak vergeten. Doe het licht uit als je de kamer verlaat. Lampen laten branden zonder dat je aanwezig bent, dat is een verloren zaak. De lamp slijt sneller en je bankrekening wordt hier ook niet blijer van. Simpele regel dus: "de laatste doet het licht uit" 😉.
Toch van het vergeetachtige type? Installeer een timer of sensor in de ruimtes waar je al eens het licht vergeet uit te schakelen. Deze verbruiken niet veel. Handige plaatsen voor een sensor zijn o.a. de hal en het toilet.
3. Maak het gezellig: dim je lampen
Creëer sfeer en gezelligheid met een druk op de knop (of in dit geval dimmer). Met een dimmer kan je de sterkte van de lampen bepalen. Dim je de lampen tot 50% dan bespaar je zo'n 25% stroom. Bij het dimmen van ledlampen kan dit oplopen tot 50%!
4. De juiste lampen op de juiste plaats
Zoals hierboven al eens kort aangehaald, is het van belang je verlichting per kamer te bekijken.
Een woonkamer en slaapkamer zijn ruimtes waar je graag gezellig tijd doorbrengt. Felle verlichting is hier vaak dus niet nodig. In tegenstelling tot een keuken of badkamer, waar je goed wil zien wat je doet (denk maar aan koken, groeten snijden, make-up aanbrengen, scheren, ...). Hier ga je beter wel voor lampen met een hogere lichtsterkte.
Lees je graag een boek of werk je 's avonds graag door aan je bureau? Kies dan op die plaatsen voor gerichte verlichting. Zo hoef je de hoofdverlichting in de kamer niet heel de tijd te laten branden, maar kan je je boek rustig lezen met een bureaulamp of vloerlamp. Deze vatten vaak maar 1 lichtbron, terwijl je hoofdverlichting snel kan bestaan uit enkele spotjes of lampen.
5. Controleer je buitenverlichting
Tuinverlichting wordt vaak vergeten. De buitenlampen staat er al jaren en doen hun ding. Maar hier kan je ook heel wat bezuinigen. Kies voor ledverlichting, tuinverlichting met sensoren of buitenverlichting uitgerust met kleine zonnepanelen, waardoor ze werken op zonne-energie.
6. Slimme verlichting - Smart lighting
Slimme verlichting is in opmars. Elke dag komen er wel nieuwe snufjes bij. Dankzij slimme lampen stel je de lichtsterkte, lichtkleur, ... in via een app op je smartphone. Je kan van op afstand lampen uitschakelen of zelfs bedienen met je stem. Handig als je net knus in je bed ligt en toch nog ergens een licht bent vergeten uitdoen!
Het aanbod ledverlichting bij Zelfbouwmarkt
Ledverlichting is dus een efficiënte manier om wat geld uit te sparen op je energiefactuur. Zeker in tijden van een energiecrisis zijn alle beetjes welkom.
Bij Zelfbouwmarkt bieden wij jou de nieuwste technologieën aan qua verlichting. Wil je je oude lampen vervangen? Spring zeker eens binnen en laat je begeleiden door onze verlichtingsexperts. Ontdek ons ruim aanbod ledverlichting of moderne armaturen die geschikt zijn voor ledverlichting.